Van egy ország, van egy párt, vagy egy ember.

A szocialista pártnál megkezdődött a harc. Gyurcsány Ferenc jó marketing stratégaként előre beharangozta dolgozatát, majd ezt követően közzé is tette. Ez a dolgozat egy történelmi közhellyel foglalható össze: semmit sem tanult és semmit se felejtett. Pedig próbált tanulni Fletó, erősen próbált. Olyannyira, hogy baloldali polgári körök létrehozását javasolja. De leginkább a saját magára aggatott jelző ugrott be a dolgozat áttanulmányozása közben: lotyaszájú. A röpiratot olvasva szinte megüti fülünket a jólismert, keresett egyszerűséggel, mégis atyáskodva de haverságot is éreztetve szóló hang. A hatásszünetek, a gesztusok (tánc, futás), a kenetteljes de bunkóczi (bérmálkozgató) mondatok. A szöveget talán azért írta ennyire primitív nyelven, hogy Totó kutyus is megértse. A titokzatos Gyurcsányi (egyik) titka: a politikai infantilizmus erőszakos tukmálása. Például az ellenségkép kifejtésénél (nacionalisták, kisfasiszták) az "új undokok" vajon mit jelenthet? A vállalhatatlant is vállalni, sőt vállaltatni akarja: az őszödi beszédre utal a "nem kicsit - nagyon is" kifejezés használata. Kifejezetten gügye szöveg ez, bár van benne ív és lendület. Ugyanaz a lendület, ami csődbe vitte az országot. Semmi másról nem szól ez a lendület, mint arról, hogy Fletó szeretné, ha az ország kicsit olyan lenne, mint Ő. A hangvétel számos helyen egyenesen fenyegető, máshol szimplán csak az ötvenes évek rákosista mantráit idézi ("demokratizmus"). Később a kádári demokratikus centralizmus elve bukkan fel.

Annyit jó lesz megérteni: van egy ember, aki nem adta fel a harcot és nem is hosszú távra tervez. Mindent akar, most rögtön. És mindent meg is fog tenni a hatalomért, és betegesnek tűnő vágyai kielégítéséért - ezeknek jól láthatóan az öncélú, kissé idegbajos felforgatás és pusztítás is a részét képezi. Hiába akarja valaki béfejezni a kultúrharcot, itt van valaki aki nem akarja.

 

Szerencsére egyvalamije nincs: türelme.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polgariliberalisok.blog.hu/api/trackback/id/tr831980264

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kibaszott jó röpirat a modern baloldalról 2010.05.07. 02:09:56

Tévedett, aki azt hitte, Gyurcsány feladta. Itt bizony egy próféta van, aki nem adja fel, és prédikálni fog, amíg akad két ember, aki meghallgatja. (Fotó: Gusztos Péter/blikk.hu) Gyurcsány az őszödi beszéd végén azt mondta, ha az MSZP már nem támogat...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ász-Király 2010.05.07. 11:23:16

Nos. Kedvem lett elolvasni! ;) Kíváncsivá tettél...

Provokatív Polgár 2010.05.07. 20:29:54

Jó bejegyzés lett! Tetszik a tréfarépa vonal is. Egyetlen észrevétel: szerintem Gyurcsány most középtávra tervez...

Provokatív Polgár 2010.05.07. 20:31:05

Még ha most elsősorban egy szoclib formáció gründolása - az MSZP-ből vagy a Magyar Demokratikus Chartából -járhat az eszében, akár már rövid távon is.
süti beállítások módosítása