Kipihenve a valamelyik Bantusztánt idéző vasárnapi szavazási tragikomédiát, az eredményekről (még) nincs is igazán mit beszélni, a Fideszre nagyjából a lehetetlennel határos feladatok várnak. Egyik barátom, aki SZDSZ-Centrum-MDF utat járt be az előző három választáson, ezúttal már majdnem a Fideszre szavazott, abból a megfontolásból, hogy kell az a kétharmad, olyan a szitu. De végül a választófülke magányában csavart egyet az eszén, és az LMP-t húzta be.

Valószínűleg itthon ez az első olyan választási küzdelem, amely részben az interneten is intenzíven folyt. Nem hiszem csak magyar sajátosság, de az biztos, hogy komoly hagyománya kezd kialakulni a különböző filmek rövid snitjeinek átszövegezéséből. Már a 2002-es választások idején készült egy Csillagok Háborúja átirata, utána pedig a hídfoglaláskor láthattunk egy debil South Park jelenetet. Azóta pedig számos gyöngyszem született, a 2008-as népszavazási "Bukás" videó volt az egyik csúcspont.

Ez a szép hagyomány folytatódott ezúttal is, számos átirat készült. Itt van például rögtön a Brian élete átirat, a "Mit adtak nekünk a rómaiak" c. jelenetből. Profi munka, és akár vicces is lehetne, de nem az. Azért nem az, mert egy blőd hazugság. Az nagyon szép például, hogy autópályát "kaptunk" a balos kormányzástól - na de kérem, milyen áron és milyet? Nem kell ezt semmiféle jelenetbe helyezni, elég vicces ez sajnos anélkül is. 

Egy újabb videó kapcsán pedig a baloldal már a kényelmes, ellenzéki lehúzogatásra készül. Már febukkant az ismerős közhely: a jobboldalnak nincs humorérzéke. A Magyarinfo.blog szerint az új jobboldali sajtó nyomorult és nem érti tréfát - vagy ami még gyanúsabb, esetleg, érti, csak nem szereti... A Hír Tv tényleg rosszul fogta meg a dolgot, mivel a helyzet az, hogy a Szanyi kapitány kalandjait bemutató videó vicces - csak éppen a másik oldalról nézve. Az külön vicces, hogy a baloldal a császári Japán szerepébe helyezkedik. Nekem az is eszembe jutott, hogy a balos alkotók kényszeres vonzódást éreznek a hadihajós jelenetek iránt, a Patyomkin és az Auróra mellé most behoztak egy lájtosabb verziót is.
 

Ettől függetlenül ebben a videóban minden benne van, amiért a baloldal vesztett. Határon túliak anyázása, LMP-anyázása, Fidesz-Jobbik (mind náci) összemosása, árpádsávozás, BKV, pozícióharc, posztkommunizmus.
 

A humor tehát olyan szempontból tényleg baloldali sajátosság, hogy önmaguk paródiáját adják, de élőben és eléggé spontán módon. Ebben Gyurcsány Ferenc úgy tűnik, követendő példát mutatott az elmúlt években, sőt, legutóbb láthattuk, hogy nem tántorodott el ettől az úttól: még Daróczi Dávid temetését is erre használt fel.
 

Kár, hogy nem az úgymond "nyomorult ifjú jobboldali sajtómunkások" csinálták meg, akkor jobb szívvel nevetnék a videón.

A bejegyzés trackback címe:

https://polgariliberalisok.blog.hu/api/trackback/id/tr251927700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Provokatív Polgár 2010.04.22. 23:09:42

Azért, hála a jó égnek, már a jobbos ifjaknak is van humorérzéke. (Lásd olykor Mandiner.blog.hu) És itt főként a mérsékelt- vagy középjobber arcokra gondolok, mert a kurucinfósok akasztófahumora más tészta...
süti beállítások módosítása