A Villa Negra románca

2010.03.29. 19:45

Egy nagyon jó, sajátságos hangulatú filmet néztem meg a hétvégén. A címe: Hattyúdal, Keleti Márton rendezte. 1963-ban készült, a főszereplő Páger Antal. A sztori lényege: a Páger alakította főhős egy megátalkodott vagabund, idősödő csavargó. Alkalmi munkákból, kisebb csalásokból él, és gyakran zenél ifjabb társaival együtt a közeli kisvendéglőben. Otthonát, a Villa Negra nevű bodegát azonban eldózerolják a lakótelep bővítése miatt - előtte pedig társai is elhagyják a rendezett élet kedvéért.

Az egész film egy parafrázis: vígjátékon keresztül mutatják be a szocializmus építését. Nem tudom, hogy direkt osztották-e Págerre a beilleszkedni nem tudó kispolgári-anarchista-lumpen-kmk-s szerepét. Mindenesetre zseniálisan játszik. Amellett, hogy a film propagandafilm is egyben, mégis mulattató és izgalmas. Ez a film nagyon sokat elmond az egész korszakról, persze forráskritikával kell kezelni. Jellemző, hogy 1956-ot meg sem említik a filmben - a Kádár-rendszer ezekben az években konszolidáldott. Külön nevetséges, ahogy a legóember-szerű rendőrök atyai dorgálásokkal vezetik ki a tévútról a megtévedt fiatalokat. Az egyik szereplő még össze is hasonlítja őket a Horthy-rendszer rendőreivel: azok csak ütni jártak ki a bódésorra, míg a szocializmus őrei bezzeg nevelni. A Kádár-kolbász metamorfózisa...

Két véglet van a filmben: a lakótelep jelenti a rendet, a nyugalmat, míg ezzel szemben a "társadalomellenes" Villa Negra, a bulizás, a csavargás, és a szabad élet jelképe. A film fel sem teszi a kérdést, hogy van-e más lehetőség is. Arról nem is beszélve, hogy a rendszerkritikus gondolkodók egész sora tapasztalta meg a "profilaktikai intézkedéseket", az adminisztratív csapásokat - a Páger alakította főhős mögött ők is ott vannak.

Jóllehet szocialista tanítás az egész film, mégis, egy olyan letűnt világot láthatunk benne, amelynek nagyon sok vonása rokonszenves. A családiasság, a közvetlenség, a hétköznapi humor, a Rejtő Jenői kisegzisztenciák világa. Még a "megélhetési bűnözés" is valószínűleg más volt - valószínűleg kevésbé érvényesült a kulturálisan beágyazott vadság, mint mostanában.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polgariliberalisok.blog.hu/api/trackback/id/tr231878853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Provokatív Polgár 2010.04.08. 14:29:15

Amúgy a mára (túl) jólfésült és részben elkúrt Kopaszi-gát is ilyesmi hely volt régen, a kis öbölben lélekvesztőkön még laktak is. A lebontott Aranyhal csárdában és parti kertjében pedig olyan sült apróhalat is lehetett enni, amilyenhez legközelebb Plovdivban volt szerencsém.
süti beállítások módosítása